Περιήγηση στα μοναστήρια της δυτικής Λέσβου

Ξεκινώντας από το όμορφο ψαροχώρι της Σκάλας καλλονης με το γραφικό λιμανακι , και ακολουθώντας πορεία βόρεια και δυτικά θα κάνουμε την πρώτη μας στάση στην ιστορική μονή Λειμώνος. Είναι το μεγαλύτερο και ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Λέσβου, χτισμένο απο τον άγιο Ιγνάτιο τον 16ο αιώνα και είναι αφιερωμένο στους Ταξιάρχες. Έχει πάνω από 100 εκκλησάκια και ένα σωστά οργανωμένο και ιδιαίτερα σημαντικό μουσείο.
Από εκεί θα συνεχίσουμε την πορεία μας κινούμενοι διαμέσου των υφαιστείων που διαμόρφωσαν το νησί. Συγκεκριμένα θα  διασχίσουμς την καλδέρα του υφαιστείου της Ανεμώτιας αλλά και αυτή του υφαιστείου της Βατούσας για να καταλήξουμε στην μονή περιβολής για μία μικρή στάση.
Κατόπιν θα συνεχίσουμε την περιπλάνηση μας στο άγριο υφαιστειακό τοπίο της δυτικής Λέσβου για να φτάσουμε στην ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής μονή Υψηλού, αφιαιρωμένη στον άγιο Ιωάννη τον θεολόγο, με την θέα που κόβει την ανάσα.
Συνεχίζοντας την πορεία μας δυτικα και νότια θα φτάσουμε στη μονή Πυθαρείου,αφιαιρωμένη και αυτή στους Ταξιάρχες. Ένα πανέμορφο μοναστήρι χτισμένο στην όχθη της τεχνητής λίμνης της Ερεσού.
Από εκεί θα επιστρέψουμε στην Καλλονή ακολουθώντας μια πολύ όμορφη διαδρομή διασχίζοντας την καλδέρα του υφαιστείου της Άγρας , του τρίτου μεγάλου υφαιστείου της Λέσβου