Μοναστήρια της βορειο-ανατολικής Λέσβου

Ξεκινώντας από το όμορφο χωριό της Σκάλας Καλλονής και διασχίζοντας την Κάλλονη, θα κατευθυνθούμε βόρεια προς  Μανταμάδο που είναι παγκόσμια γνωστός για το προσκύνημα των Ταξιαρχών. Δεσπόζουσα μορφή εκεί ειναι ο αρχάγγελος Μιχαήλ, προστάτης του νησιού της Λέσβου, όπου το άγαλμα του είναι ένα από τα ελάχιστα σε ορθόδοξη εκκλησία. Έχει φτιαχτεί απο χώμα και αίμα των μοναχών που θανατώθηκαν κατά την οθωμανική περίοδο και ίσως ειναι η πιο ρεαλιστική απεικόνιση της μορφής του αρχαγγέλου.
Από εκεί θα συνεχίσουμε μέσω μιας όμορφης παραλιακής διαδρομής προς την λουτρόπολη της Θερμής,στην μονή του αγίου Ραφαήλ. Είναι ένα σχετικά καινούριο μοναστήρι, χτισμένο στις αρχές της δεκαετίας του '60 , όπου εκεί μαρτύρησαν και τάφηκαν ο άγιος Ραφαήλ, ο άγιος Νικόλαος και η αγία Ειρήνη. Μέσα στην μονή βρίσκονται οι τάφοι και τα οστά των παραπάνω αγίων.
Από εκεί θα συνεχίσουμε προς την Μόρια όπου θα κάνουμε μια μικρή στάση στο ρωμαικό υδραγωγείο που βρίσκεται εκεί και στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε κεντρικότερα προς το παραδοσιακό ορεινό χωριό της Αγιάσου κάτω από τον βράχο του Ολύμπου, δημοφιλές για τα παραδοσιακά τεχνικά επαγγέλματα (κεραμική, ξυλογλυπτική, κατασκευή μαχαιριών κ.α.) και την εκκλησία της Παναγίας με την θαυματουργή εικόνα της που σύμφωνα με την παράδοση, φιλοτέχνησε ο ίδιος ο απόστολος Λουκάς.
Από εκεί θα ξεκινήσουμε την επιστροφή μας, διασχίζωντας το πευκοδάσος της Λέσβου και κινούμενοι περιμετρικά του κόλπου της Καλλονής