Ανακαλύπτουμε τη κεντρική και βόρεια Λέσβο

Ξεκινώντας από τ ο όμορφο ψαροχώρι της Σκάλας Καλλονής με το γραφικό λιμανάκι , θα κατευθυνθουμε βόρεια προς Αγία Παρασκευή . Αφήνοντας πίσω μας τη Καλλονή , φτάνουμε στην περιοχή των Αλυκων όπου με λίγη τύχη μπορούμε να παρακολουθήσουμε τα πανέμορφα ροζ Φλαμινγκο που βρίσκονται εκει καθ’όλη την διάρκεια του καλοκαιριού .
Από εκεί συνεχίζουμε προς Αγία Παρασκευή , με τα ιδιαίτερα αρχοντικά σπίτια και το εξαιρετικά όμορφο συγκρότημα του δημοτικού σχολείου . Εκεί βρίσκεται και το Μουσείο ελιάς της περιοχής όπου εκεί μπορεί κάποιος να γνωρίσει τον παραδοσιακό αλλά και σύγχρονο τρόπο παραγωγής του ελαιολάδου που για παρά πολλά χρόνια ήταν η βάση της οικονομίας του νησιού και αποτελεί ακόμα και σήμερα ένα από τα βασικά παραγωγικά προϊόντα του .
Από εκεί θα συνεχίσουμε για Μανταμαδο όπου εκεί δεσπόζει το προσκύνημα των ταξιαρχων με την προτομή του Αρχάγγελου Μιχαήλ, του προστάτη της Λέσβου , που έχει φτιαχτεί από χώμα και αίμα των μοναχών της μονής πού σφαγιάστηκαν από τους Σαρακηνούς τον 10ο περίπου αιώνα. Στον Μαντάμαδο συναντά κανείς αρκετά ακόμη ενεργά εργαστήρια αγγειοπλαστικής όπου μπορεί κανείς να δει την διαδικασία παραγωγής πήλινων οικιακών σκευών και να κάνει και τις τυχόν αγορές του .
Από εκεί και ακολουθώντας πορεία βόρεια και δυτικά θα συνεχίσουμε για το πανέμορφο χώρια της Συκαμιας με την υπέροχη θεα από ψηλά και το γραφικό λιμανάκι με το εκκλησάκι της Παναγίας γοργόνας στην κορυφή ενός βράχου που τραβά το βλέμμα του επισκέπτη.
Στη συνέχεια και ακολουθώντας μια πανέμορφη κατάφυτη διαδρομή προσπερνώντας απότομα φαράγγια και θαυμάζοντας την θέα από ψηλά στην θάλασσα και στα απέναντι τουρκικά παράλια, θα οδηγηθούμε στην Μηθυμνα (Μολυβος) , ίσως την ομορφότερη κωμόπολη της Λέσβου με το επιβλητικό γενοβεζικο κάστρο του 13ου αιωνα στην κορυφή του ,που τελεί ολόκληρη υπό την προστασία της UNESCO . Εκεί μπορείτε να περπατήσετε στα όμορφα δρομάκια της Μηθυμνας η να απολαύσετε ένα καφέ ή γλυκό στα μπαλκονακια του η πλάι στη θάλασσα.
Από εκεί τέλος θα ξεκινήσουμε για τη επιστροφή μας στη σκάλα καλλονής κάνοντας μια τελική στάση στην παραλιακή Πέτρα , με τον επιβλητικό ηφαιστειακό βράχο στη μέση του , με την εκκλησία της Παναγίας στην κορυφή του.